innerlijke criticius coach coaching

Het innerlijk gevecht met onszelf is het grootste gevecht dat we hebben. De diepe onbewuste overtuiging van onwaardigheid is een innerlijke stem geworden die, als een Mart Smeets, de hele dag over je schouder jouw leven negatief becommentarieerd. De hele dag bombardeer je jezelf met onbewuste stressvolle gedachten. Een energie slurpende bezigheid, die inherent onveilig is voor het lijf. Een innerlijk dialoog wat je nooit gaat winnen.

 

Stop als eerste met jezelf te verzetten tegen deze stem. Accepteer hier nu dat je niet bij machten bent om dit proces te beëindigen. Het is de stem die gehoord wil worden en die je onvoorwaardelijk denkt te helpen. Als jij ten diepste ervan overtuigd bent dat je niet genoeg bent, zal de stem je hierin ondersteunen. Het is aan jou de keuze of je er naar handelt of niet.

Maar hoe wordt ik bewust van zo'n gedachten?
Aanvaard de feitelijke werkelijkheid en neem deze aan als realiteit voor dat moment. Breng jezelf naar het hier en nu. Je zit achter de computer, je drinkt koffie, je ligt op de bank.... Probeer je aandacht op dit moment te houden. Neem altijd en overal de concrete werkelijkheid als uitgangspunt. Dit is het moment waarop je je gevoelens en gedachten kan observeren.

Neem zonder oordeel je gevoelens en gedachten waar.
Waarnemen is het makkelijkste als je je lichaam als uitgangspunt neemt. Het lijf is verankerd in het nu, het kan maar op één plek tegelijk zijn.
Voel je lijf en probeer het te ontspannen in het moment. Realisser je dat er feitelijk niet veel aan de hand is, tenzij je wordt aangevallen door een leeuw, maar dan was je allang gevlucht. Probeer heel neutraal je gedachten te observeren. Wordt je bewust van je reactie op een situatie en benoem voor jezelf heel neutraal wat er gebeurt. Je raakt geirriteerd of boos. Je voelt je verdrietig of juist blij. Blijf het aanschouwen in het hier en nu, dit voorkomt dat 'Mart' er een verhaal van gaat maken over wat er allemaal gebeurt is en dat het jou toch niet gaat lukken en dat je het niet verdient om gelukkig te zijn en wat er allemaal kan gaan gebeuren enz.

Kijk welke stem op dit moment het meest dominant is en geef het een neutraal hallo, een glimlach en laat het gaan zoals het gekomen is, zonder er verder aandacht aan te besteden.

Een gedachten en een gevoel dat wordt aanschouwd in de feitelijke werkelijkheid valt ook gewoon weer weg. Als er geen verhaal is waar het zich aan kan hechten dan heeft het geen macht meer over je. Er ontstaat een bevrijding, ruimte om te ademen en stiekem een subtiel geluksgevoel om niets. Gewoon omdat je bent. Het denken wordt helder en stelt je instaat om vanuit autonome kracht te reageren op iedere situatie die zich aandient van moment tot moment.


 Linda Brand Coaching 3

Als Personal coach, Business coach en Team coach schep ik (rand)voorwaarden waaronder veranderingsprocessen op gang kunnen komen. Door mijn achtergrond als therapeut en mijn sterk ontwikkelde intuïtie, ben ik in staat om snel tot de kern te komen. Dit kan soms confronterend zijn maar is altijd liefdevol en inspirerend. Ik heb ruim 20 jaar ervaring als coach en heb inmiddels honderden individuen en vele teams geholpen om weer in hun kracht te staan. 


10 tips voor radicale verandering.

1. Ben moedig en eerlijk. Ben diegene die zichzelf uispreekt over zaken die te lang niet zijn benoemd.
2. Heb lief met heel je HART. Hou het niet langer terug.
3. Maak jezelf krachtig; fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.
4. Laat los, radicaal. Zo maak je ruimte om het nieuwe te laten ontstaan.
5. WU WEI. Forceer niets. Heb geduld, laat alles ontvouwen.
6. Leef! Laat jezelf zien zoals je dat nog nooit hebt gedaan. Ben echter, rauwer en meer open.
7. Navigeer met je Hart.
8. Maak persoonlijke ontwikkeling tot een primair doel. Ga op zoek naar je overtuigingen die je vrijheid blokkeren.
9. Lach uitbundig en heb plezier.
10. Vervang de Vita Activa, arbeid, werk en handelen voor kennis, liefde en kracht.