stress

 

De media presenteerden het als groot nieuws: Vrouwen hebben even veel vrije tijd als mannen, maar ervaren meer stress. Dat blijkt uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau. Het is waar. Vrouwen zijn ook nog eens twee keer zo kwetsbaar voor een angststoornis en depressie als mannen. Hoe komt dat, en hoe kunnen vrouwen nu eens echt van onnodige stress afraken?

 

In de Intermediair las ik een artikel van Carien Karsten over vrouwen en stress. Zo beschrijft ze in het artikel, dat ondanks alle kennis en zelfhulpboeken, de alarmbel bij vrouwen blijft rinkelen en je sommige hardnekkige patronen niet doorbreekt met een extra vakantie, een cursus mindfulness, of het voornemen je wat zorgelozer op te stellen. Zo schrijft zij verder:

Tips genoeg, maar dan?

Leer los laten, stel minder hoge eisen aan jezelf, doe eens een ontspanningsoefening of ademhalingsoefening, geef je op voor een cursus mindfulness, ga sporten, luister naar muziek, verscheur de to-do lijstjes, zeg vaker nee, zet je smartphone vaker uit, verdeel de taken met je man of vriend eerlijker, schaf een nanny aan en plan leuke dingen met vriendinnen. Doe aan me-time.....
Tips genoeg. Vrouwen kennen ze, maar kunnen er weinig mee. Kennelijk gaapt nog een kloof tussen verstand en gevoel.

Volgens journaliste Aleid Truijens ligt het aan de door evolutie gecreëerde neurobiologische programmering van vrouwen. Mannen spelen, vrouwen zuchten, schrijft ze. De oplossing is volgens Aleid Truijens meer zorgeloosheid. Maar ja, dat is weer een taak erbij, verzucht ze, weer een verantwoordelijkheid meer.

Zitten vrouwen gevangen in een web van - al dan niet ingebeelde- verantwoordelijkheden, waarvoor elke oplossing het probleem alleen maar vergroot?
Om het probleem op te lossen moeten we het eerst misschien nog ingewikkelder maken. Vrouwen zitten niet alleen vast aan neurobiologische patronen, maar worden ook in de greep gehouden door sociale en psychische patronen die de gevoeligheid voor angst versterken en daarmee stress bevorderen.
Ik ben het eens met Carien die schrijft dat de oplossing ligt in een integrale aanpak van lichaam, geest, gevoel en verstand.


 Linda Brand Coaching 3

Als Personal coach, Business coach en Team coach schep ik (rand)voorwaarden waaronder veranderingsprocessen op gang kunnen komen. Door mijn achtergrond als therapeut en mijn sterk ontwikkelde intuïtie, ben ik in staat om snel tot de kern te komen. Dit kan soms confronterend zijn maar is altijd liefdevol en inspirerend. Ik heb ruim 20 jaar ervaring als coach en heb inmiddels honderden individuen en vele teams geholpen om weer in hun kracht te staan. 


10 tips voor radicale verandering.

1. Ben moedig en eerlijk. Ben diegene die zichzelf uispreekt over zaken die te lang niet zijn benoemd.
2. Heb lief met heel je HART. Hou het niet langer terug.
3. Maak jezelf krachtig; fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.
4. Laat los, radicaal. Zo maak je ruimte om het nieuwe te laten ontstaan.
5. WU WEI. Forceer niets. Heb geduld, laat alles ontvouwen.
6. Leef! Laat jezelf zien zoals je dat nog nooit hebt gedaan. Ben echter, rauwer en meer open.
7. Navigeer met je Hart.
8. Maak persoonlijke ontwikkeling tot een primair doel. Ga op zoek naar je overtuigingen die je vrijheid blokkeren.
9. Lach uitbundig en heb plezier.
10. Vervang de Vita Activa, arbeid, werk en handelen voor kennis, liefde en kracht.