De kracht van kwetsbaarheid

 

We zijn allemaall kwetsbaar, daarvoor zijn we mens.

Kwetsbaarheid is onzekerheid, risico's nemen en emotionele blootstelling. Zolang je leeft en relaties hebt, ben je kwetsbaar.
En toch is het blijkbaar heel erg moeilijk om kwetsbaar te zijn. We lopen liever niet het risico afgewezen te worden of te falen. We verschuilen ons liever achter effectieve mechanismen die onze kwetsbaarheid beschermen. Deze mechanismen voorkomen echter dat je jezelf kan zijn en je gevoel volgt. Het beperkt je om vrij en authentiek te leven, gebruik te maken van je talenten en met heel je hart lief te hebben.

 

De meest voorkomende beschermingmechanismen: 

1 Perfectie

Perfectionisme verlamt. Het is de stem van de onderdrukker die je verteld dat je niet goed genoeg bent.
Je best doen is prima, het beste uit jezelf halen geeft plezier en zorgt ervoor dat je trots kan zijn. Het wordt een probleem als perfectie een bescherming wordt en ervoor zorgt dat je nergens meer aan begint. Zonder mislukking is er geen succes.

2 De criticus

De stem die je er steeds op wijst dat je waardeloos bent en dat geluk en liefde niet voor jou zijn weggelegd. Geef geen aandacht aan deze stem, het is de vertolker van je gebrek aan vertrouwen. Wat telt is dat je een mens bent, die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is!
In het leven zul je altijd 'klappen' krijgen, dat hoort erbij. Als je blijft wachten tot je zelfverzekerd genoeg bent voordat je echt gaat leven, zul je kostbare tijd verdoen en uiteindelijk je talenten de rug toe keren.

3 Afleiding (verslavingen)

Er zijn allerlei afleidingen die je kan gebruiken om niet te hoeven voelen. Drugs, shoppen, altijd werken, Social Media enz.
Ook kan je gedrag gebruiken om jezelf te verdoven, als een eeltlaag over je eigen kwetsbaarheid. Altijd willen winnen, oordelen, nagativiteit of onverschilligheid voor complimenten en succes. Hiermee sluit je jezelf ook af voor liefde, empathie, creativiteit, avontuur - alles wat het leven mooi maakt.
Omdat we de vaardigheid zijn kwijtgeraakt met ongemak om te gaan, verdoven we ons liever en gaan dingen uit de weg die we ongemakkelijk vinden of stellen het uit en hopen dat het vanzelf overgaat. Maar de grootste vooruitgang en verbinding met andere wordt gemaakt als je uit je comfortzone komt. En daar is moed voor nodig!


 Linda Brand Coaching 3

Als Personal coach, Business coach en Team coach schep ik (rand)voorwaarden waaronder veranderingsprocessen op gang kunnen komen. Door mijn achtergrond als therapeut en mijn sterk ontwikkelde intuïtie, ben ik in staat om snel tot de kern te komen. Dit kan soms confronterend zijn maar is altijd liefdevol en inspirerend. Ik heb ruim 20 jaar ervaring als coach en heb inmiddels honderden individuen en vele teams geholpen om weer in hun kracht te staan. 


10 tips voor radicale verandering.

1. Ben moedig en eerlijk. Ben diegene die zichzelf uispreekt over zaken die te lang niet zijn benoemd.
2. Heb lief met heel je HART. Hou het niet langer terug.
3. Maak jezelf krachtig; fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.
4. Laat los, radicaal. Zo maak je ruimte om het nieuwe te laten ontstaan.
5. WU WEI. Forceer niets. Heb geduld, laat alles ontvouwen.
6. Leef! Laat jezelf zien zoals je dat nog nooit hebt gedaan. Ben echter, rauwer en meer open.
7. Navigeer met je Hart.
8. Maak persoonlijke ontwikkeling tot een primair doel. Ga op zoek naar je overtuigingen die je vrijheid blokkeren.
9. Lach uitbundig en heb plezier.
10. Vervang de Vita Activa, arbeid, werk en handelen voor kennis, liefde en kracht.